vineri, 29 martie 2013
Ce este "Algoritmic trading"?
Sper sa nu fiu prea tehnic, dar cred ca merita sa ating acest subiect deoarece majoritatea (daca nu toate hedge fund-urile , fondurile de pensii etc ) il folosesc.
Algoritmic trading cunoscut si sub numele de tranzactionare automata (automated trading), sau black-box trading vine de la folosirea platformelor electronice pentru a executa ordine de tranzactionare prin intermediul unui algoritm care executa instructiuni pre-programate fara interventie umana. Acesti algoritmi contin conditii de intrare, temporizare, marimea lotului etc.
Tranzactionarea automata este foarte raspandita in ultima vreme, dar a fost folosita in trecut de majoritatea bancilor de investitii, fonduri de pensii, fonduri mutuale cu scopul de a imparti o pozitie mare in mai multe pozitii mici pentru a controla impactul pietei si riscul. (aceste entitati conduse de investitori se mai numesc si de "buy-side" ). Pe langa buy-side, exista si traderii "sell-side": Market makers de exemplu. Acestia din urma furnizeaza lichiditate pietei (bani pe piata).
De obicei cei care folosesc tranzactionare algoritmica, sau automata, genereaza un numar mare de tranzactii. Aceasta se numeste Tranzactionare de Inalta Frecventa, adica multe operatii marunte, nu va ganditi la stalpii de curent :). ( High Frequency Trading - HFT)
Pentru aceasta ei folosesc strategii de HFT, care iau decizii elaborate cu scopul de a plasa ordine pe piata bazate pe informatie primita electronic, inainte ca omul sa fie capabil sa proceseze aceasta informatie in momentul in care se uita la un grafic pentru analiza tehnica.
Singura problema a acestor sisteme de tranzactionare de inalta frecventa este ca este dificil de cuantificat profitablititatea lor.
Printre strategiile de tranzactionare de inalta frecventa regasim 4 categorii principale: Market Making bazate pe flux de ordine, Market Making bazat pe informatii de date, Arbitraje de evenimente si Arbitraj Statistic.
Majoritatea traderilor institutionali (sell-side) folosesc Market making, acesta din urma fiind un set de instructiuni de plasament a unui "limit-order" pentru vanzare deasupra pretului curent al pietei sau ordin in asteptare (limit order) de cumparare sub pretul pietei actual, pentru a beneficia de diferenta dintre bid si ask.
Tranzactionarea de frecventa inalta este deseori confundata cu Tranzactionarea de Latenta Redusa - (Low Latency Trading) care foloseste masini de calcul / calculatoare pentru a plaza tranzactii in intervale de ordinul microsecundelor. Traderii Low Latency depind de retele de calculatoare denumite "Ultra Low Latency" .. Sau ULL Networks pentru a putea furniza informatii algoritmilor lor, microsecunde inaintea competitorilor lor, tranzactionarea fiind o lupta continua a traderilor. Acesta este motivul pentru care majoritatea firmelor de trading, aloca o parte semnificativa cercetarii si dezvoltarii acestui tip de sisteme automate de tranzactionare, incercand sa le faca din ce in ce mai "imune" fluctuatiilor neasteptate de pe piata, incercand sa faca acesti algoritmi sa ia decizii mai profitabile si daca se poate ca aceste sisteme sa fie autonome.
Acesti algoritmi sunt scrisi in limbaje de programare moderne si folosesc protocolul Financial Information eXchange (FIX), de obicei folosind FIX Protocol Algorithmic Trading Definition Language (FIXatdl), modelele mai avansate de algoritmi recunoscand chiar sabloane pe grafice sau folosesc modele predictive.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu