miercuri, 14 august 2013

Investitii: Cum sa nu arunci in aer contul tau de investitii

M-am bandit sa scriu despre asta deoarece tot aud de la "traderi" ca ei dubleaza contul in doua zile. Eu personal nu prea ii cred. asa ca m-am gandit sa fac ceva util, sa scriu despre Money Management si Risk Management. (intr-un mod mai conservator, desigur) . Marturisesc ca nu am incercat acele strategii pentru simplul fapt ca nu mi-am permis sa arunc in aer acel capital. Poate o sa incerc cu o suma mica odata. Dar pana una alta, o sa ma refer la 2 reguli de aur dupa parerea mea, care cu siguranta, va ajuta sa va conservati capitalul in loc sa il aruncati in aer.

REGULA 1: INTOTDEAUNA FOLOSITI STOP LOSS

Dupa parerea mea, aceasta este cea mai importanta regula deoarece avem de-a face cu unele componente pe care nu le putem controla (cum ar fi piata).

Multi traderi deschid o pozitie gandindu-se doar la profitul ce l-ar putea lua pe acea operatie. Acestia nu iau un considerare si partea negativa, aceea ca operatia sa mearga prost si in loc de profit, sa incaseze o pierdere uriasa.

Totul poate fi perfect pana in momentul unei pierderi mari. Eu personal am vazut cu ochii mei traderi care au distrus un cont de 10.000 USD in 2 zile. Sau cont de peste 300.000 euro ramas in doar 17 mii. Sau intr-o secunda, facut praf tot profitul de pe ultimele 6 luni. Toate acestea aveau in comun un singur lucru. Acei traderi nu foloseau Stop Loss.

Sau am vazut conturi cu operatii deschise de peste un an, toate pluteau (floating) pe minus. Si au trebuit salvate acele conturi. Asa ca, am venit cu ideea ca, din profitul zilnic, de pe operatiile facute ca la carte (cu analiza tehnica, tinand seama si de fundamentale, si folosind Stop loss), din profitul facut , inchideam operatii vechi insumand jumatate din profitul generat in acea zi. Asa am reusit sa salvez conturile acelea cu operatii deschise de acei traderi inconstienti. satisfactia a fost ca oricum ramaneam pe profit, si am salvat conturile.

 Stop Loss te protejeaza.  Trebuie sa vezi Stop Loss-ul ca nivelul la care piata atinge Stop Loss-ul tau, la acel nivel, tu nu mai esti interesat sa stai in acea operatie. Daca se intampla, trebuie sa ti-l asumi si sa te concentrezi pe urmatoarea oportunitate. inseamna ca ai gresit ceva in analiza pe care ai facut-o sau a existat un catalist care a impins pretul in cealalta directie.

  REGULA 2: ADMINISTRAREA CORESPUNZATOARE A RISCULUI

Inainte sa deschizi o tranzacție, trebuie sa stii cat esti dispus sa pierzi in cazul in care actiunea pretului o ia razna. Incearca sa nu te mai gandesti doar la cat de multi bani ai putea face. Gandeste-te la cat de mult poti pierde.

Asta e diferenta intre un trader profesionist si un trader amator. Traderul profesionist se gandeste la cat de mult poate pierde (cat e dispus sau cat isi permite sa piarda), in timp ce un trader amator se gandeste la cati de multi bani poate face.

Traderii profesionisti care administreaza fonduri mari, intotdeauna risca SUB 0,5 - 1% . Niciodata mai mult de 1%.  Aceasta ar putea sa ii desumfle pe multi traderi incepatori, dar adevarul e ca cei care traiesc din trading nu risca mai mult de 1% pe tranzactie. Si va explic imediat de ce:

Stim ca tranzactionarea forex sau a oricaror instrumente financiare se bazeaza pe probabilitati (probabilitatea ca pretul sa continue trend-ul, probabilitatea ca acel patern de tranzactionare sa se completeze, probabilitatea ca la 50%  a retragerii  Fibonacci pretul sa continue trendul etc).  Aceasta face ca nimeni sa poata avea o rata de castig de 100%.  Asta inseamna ca putem oricand sa pierdem cate o tranzactie. De multe ori ni se poate intampla sa pierdem 10 tranzactii una dupa alta. Asta inseamna o tragere in jos (draw down) de 10%.  Aceasta nu e sfarsitul pamantului. Tot mai ai 90% din capital, disponibil pentru a tranzactiona.

Inchipuie-ti ca risti un 20% sau 50% ? Ai sanse reale sa ramai cu contul gol cat ai clipi din ochi.

Nu demult, intr-un post am explicat cum se calculeaza riscul si lotul de tranzactionare .

Ca o recapitulare:

Marime Lot = Risc x Capital / Marimea Stop Loss in Pipsi x Valoarea Pipului

si ca EXEMPLU:

Daca marimea capitalului tau este de 500 EUR si vrei sa risti 1% pe tranzactie, asta inseamna ca Marimea riscului (Risc x Capital) este 5 EUR. asumandu-ne ca Stop Lossul e la 50 pips distanta si Valoarea Pip/ului este de 10 eur

rezulta

Marimea Lotului = 5/50x10 = 0.01

Tine minte: URMEAZA CELE 2 REGULI SI NU O SA FII PRINTRE CEI CARE DISTRUG CONTURI. Scopul principal este sa iti conservi capitalul, apoi sa faci profit.

Daca ti-a placut, te invit sa adaugi comentariul tau si sa pornim o discutie interesanta despre asta.

Iti doresc mult succes in tranzactionare si investitii.

O zi buna
Adrian Todoran

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu